vulcan periculos

 Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Colorado, Statele Unite au descoperit in premiera deplasarea magmei, a unui vulcan aflat departe de coasta Antarcticii, la o distanta de peste 100 de kilometri, potrivit Live Science.
 Daca vulcanul din Antarctica ar erupe, el ar topi stratul de gheata de pe sol, imediat dupa iesirea lavei. Insa, oamenii de stiinta sunt ingrijorati, datorita faptului ca ei nu sunt siguri de ceea ce s-ar putea intampla ulterior.
 In Islanda, eruptiile vulcanilor pot topi ghetarii, provocand inundatii masive. Insa, in Antarctica gheata de deasupra vulcanului are mai mult de un kilometru grosime.
 "Cum ar putea reactiona fluxurile de gheata din regiunea vestica a Antarcticii la o eruptie care s-ar petrece la o distanta de 100 de kilometri sau mai mult fata de linia de coasta, este o intrebare fara raspuns, deocamdata", a declarat Stefan Vogel, glaciolog de la Divizia australiana a Antarcticii.
 Vulcanul a fost descoperit intr-un mod norocos. Oamenii de stiinta au lucrat in Antarctica la proiectul POLENET, destinat cercetarii mantalei Pamantului. In ianuarie 2010 si in martie 2011, in regiunea Marie Byrd Land, s-au produs doua serii de cutremure, la o adancime cuprinsa intre 25 si 40 de kilometri.
 "Este o poveste interesanta. Desi nu au existat semne asupra unei explozii, am descoperit o umflatura la o adancime de 1.000 de metri sub gheata, ceea ce ne sugereaza faptul ca vulcanul a erupt in trecut.
 Putem spune cu certitudine ca nu a fost o eruptie in timpul cand noi am fost in Antarctica. Dar, din studierea patului topografic am putut vedea, ca acolo sub gheata se cladeste ceva", a spus Amanda Lough, autorul principal al studiului, cercetator la Universitatea Washington din St.Louis.
 "O eruptie ar putea avea un efect urias, dar acesta este dificil de cuantificat", a spus Hugh Corr, glaciolog la British Antractic Survey. "Antarctica este cu siguranta unul dintre cele mai fascinante si enigmatice continente de pe Pamant", a declarat Richard Aster, seismolog la Universitatea Colorado si co-autor al studiului.  (ziare.com)