alimentele s-au ieftinit, gazul s-a scumpit

12.08.2013 11:54

Alimentele s-au ieftinit cu 1,6% in luna iulie, ca urmare a recoltei bogate, in timp ce pretul gazelor naturale a crescut semnificativ, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
 Inflatia a scazut cu 0,34% in iulie raportat la luna anterioara, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor INS.
 In ceea ce priveste alimentele, cele mai importante scaderi de preturi au avut loc la legume si conserve de legume (13,3%). Luna trecuta, fructele proaspete s-au ieftinit cu aproape 10%, iar cartofii cu aproape 12%.
 Preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,5%, iar tarifele serviciilor cu 0,3%. In topul scumpirilor s-au aflat gazele naturale, pentru care pretul a crescut cu aproape 8% luna trecuta.
 De asemenea, s-au scumpit tigarile si energia electrica, preturile urcand cu 8,04%, respectiv 5,57%. La categoria servicii, costurile cu apa, canalizarea si salubritatea au inregistrat cea mai importanta crestere, de aproape
 Banca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.  (ziare.com)