bani de la APIA pentru bovine

 Guvernul va aloca 585 mil. lei (131 mil. euro) din bugetul de stat pentru plăţile naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la specia bovine, pentru cererile depuse în 2013.

 Plafonul maxim negociat cu Comisia Europeană pentru CNDP la bovine pe 2013 este de 192,742 mil. euro, aprobat prin Decizia 6381/4 octombrie 2013 a Comisiei Europene, se precizează în proiectul de HG.
 „În loc să ne unim toate asociaţiile profesionale pentru a obţine plafonul maxim, noi ne-am mâncat între noi. Unde sunt toţi colegii de la celelalte forme asociative, care susţin că reprezintă crescătorii de bovine? Nu-i interesează câţi bani primesc? Nu i-am văzut nici la păşuni, nici la tancurile de lapte, nici la CNDP, nu i-am văzut niciodată în stradă”, spune preşedintele FCBR, Claudiu Frânc, nemulţumit de suma alocată.

431 lei/cap de animal şi 89 lei/tona de lapte
 Banii vor fi distribuiţi astfel: 96.199.835,54 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte şi 488.800.164,50 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne.
 Cuantumul primelor pe cap de animal, respectiv pe tona de lapte livrat sau vândut direct se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la efectivele de bovine eligibile, respectiv la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile.
 Potrivit APIA, în 2013 au fost depuse 156.900 cereri pentru 1.133.000 capete bovine. Cantitatea de lapte de vacă eligibilă la plata sprijinului este de 1,077,099 tone lapte, spune Claudiu Frânc.

 Cu sumele propuse, crescătorii de bovine ar urma să primească 431 lei/cap de animal, respectiv 89,31 lei/tona de lapte. Claudiu Frânc spune că va mai purta discuţii cu Ministerul Agriculturii pentru negocierea sumelor alocate.
 Banii vor fi plătiţi, cel mai probabil, prin martie - aprilie 2014, ca în fiecare an. La Indagra, Mircea Ciurea, administratorul Cooperativei Someş-Arieş, ne spunea că secretarul de stat Daniel Botănoiu i-a promis că fermierii care au bovinele înregistrate în Controlul Oficial al Producţiei (COP) şi în Registrul Genealogic vor putea lua adeverinţe pentru credit de la APIA începând din noiembrie 2013. Deşi, în logica ordinului care reglementează acordarea CNDP, efectivul total de animale eligibile şi cuantumul subvenţiei se va şti exact de-abia la finalul lunii ianuarie 2014, Frânc susţine totuşi că fermierii ar putea lua credite pe adeverinţă mai repede, însă numai după ce Guvernul va aproba suma totală alocată. (agroinfo.ro)