bani de la APIA

06.09.2013 15:07

 Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat ca in zilele urmatoare aproximativ 300 de milioane de euro vor intra in conturile fermierilor, bani ce reprezinta achitarea in avans a platilor directe catre fermierii care au solicitat subventii.

 „S-a decis alocarea temporara din venituri de privatizare a unei sume de 2,9 miliarde de lei, bani care erau in bugetul Ministerului Agriculturii, insa acum aceste sume devin efective. Ele sunt necesare pentru plata in avans a subventiilor, a platilor directe catre fermieri.

  Asa cum stiti, in ultimii ani, Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati au facut eforturi ca incepand cu 16 octombrie sa plateasca in avans jumatate din plata europeana pe care pot sa o primeasca fermierii, astfel ca anul trecut am reusit sa platim in doar doua saptamani 500 milioane de euro. In acest an insa Agentia de Plati a facut eforturi - si vreau sa le multumesc - sa plateasca inca din data de 5 septembrie, deci de maine, un avans de 75% pentru o parte din beneficiarii platilor cuvenite pe axa 2 din Programul National de Dezvoltare Rurala.

  Deci platile de agro-mediu, plati care sunt facute de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Nu mai putin de 300 de milioane de euro in zilele urmatoare vor intra in conturile fermierilor si cred ca este un lucru bun, mai ales avand in vedere faptul ca suntem in campanie de toamna si e nevoie de un stimulent”, a precizat Daniel Constantin la o conferinta de presa.

  Acesta a mai precizat ca decizia a fost luata pentru a stimula gradul de absorbtie al fondurilor europene si face parte din cadrul unor masuri financiare temporare.

(agroromania.ro)