bani mai putini in 2014 pentru IMM-uri
16.12.2013 09:15
USL scade cu un sfert finanţările destinate micilor companii, începând de anul viitor, deşi a găsit sume de zeci de ori mai mari pentru activităţi pe placul alegătorilor. În total, fi rmele vor fi private de peste 30 de milioane de lei.
Ca să facă loc cheltuielilor electorale, pentru care Ministerul Dezvoltării primeşte în plus 1,2 miliarde de lei în 2014, o parte din fondurile pentru stimularea IMM-urilor vor fi sacrificate. În cea mai mare parte este vorba de programe de finanţare nerambursabilă, un ajutor real pentru întreprinzătorii la început de drum. Programele pentru stimularea exportului sau a turismului se pare că vor avea aceeaşi soartă.
Astfel, în bugetul de stat pentru 2014, fondurile pentru sprijinirea înfiinţării de noi întreprinderi scad de la 60 de milioane de lei în 2013, la 57 de milioane de lei, ajustarea fiind de aproape 6%. De asemenea, cheltuielile pentru susţinerea exportului scad de la 46 la 43 de milioane de lei, ca şi subvenţiile pentru dobânzile la creditele bancare.
Potrivit calculelor deputatului PDL Andreea Paul, sumele de sprijinire a IMMurilor şi exporturilor se vor diminua în 2014 de la 115 la 84 milioane de lei (diferenţa fiind de 31 de milioane de lei), ceea ce reprezintă o scădere de 27%. “În bugetul pentru 2014, USL taie finanţările de la programele care conduc la crearea de locuri de muncă”, a declarat deputatul PDL, pentru Ardeleanul.
De altfel, şi 2013 se încheie cu un bilanţ destul de nefavorabil IMM-urilor. Unul dintre cele mai importante programe de sprijin din ceilalţi ani, schema de minimis, nu s-a mai derulat în 2013, după lansarea eşuată din toamnă. Bugetul prevăzut iniţial era de 500 de milioane de lei. În plus, din 2012 până în 2013, fondurile “Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând tinerilor” au scăzut de la 31 de milioane la doar 25 de milioane lei, deci cu 19%.
IMM-iştii au primit o palidă compensaţie, prin dublarea bugetului pentru programul START – câteva milioane de lei în plus. În lipsa granturilor de la buget, micilor întreprinderi nu le rămâne decât alterativa creditului bancar. Potrivit unei statisitici recente a Băncii Naţionale, circa opt din zece cereri de finanţare sunt respinse. În România, IMM-urile generează circa 80% din produsul intern brut.
Programele pentru IMM, în 2014:
“Mihail Kogălniceanu”: scădere cu 40% a fondurilor, la 10 milioane lei.
“Creşterea competitivităţii produselor industriale”: scădere cu 40% a fondurilor, la 5 milioane de lei.
“Înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri”: scădere cu 7% a fondurilor, la 6 milioane de lei.
“START”: scădere cu o treime a fondurilor, până la 13 milioane de lei.
Dezvoltarea produselor turistice: scădere cu 22% a fondurilor, la 0,7 milioane lei. (ardeleanul.ro)
———
Înapoi