bulgarii nu vor sa vanda teren strainilor
01.05.2014 10:20
Parlamentarii bulgari au adoptat noi restricţii menite să facă mai dificilă achiziţionarea de terenuri agricole de către străini.
Marţi, 29 aprilie a.c., Parlamentul de la Sofia a respins în unanimitate veto-ul impus de preşedintele Rosen Plevneliev asupra restricţiilor menite să îngreuneze achiziţionarea de terenuri agricole în Bulgaria de către străini, inclusiv de cei din UE. Veto-ul a fost respins cu voturile parlamentarilor din alianţa de guvernare şi cu cele ale ultranaţionaliştilor, în timp ce conservatorii din GERB au preferat să nu participe la vot.
Preşedintele Plevneliev susţinea că amendamentele legii de vanzare a terenurilor intră în contradicţie cu Constituţia statului, întrucât precizează că persoanele fizice şi cele juridice care achiziţionează terenuri agricole trebuie să dovedească că timp de cel puţin cinci ani au avut reşedinţa în Bulgaria.
Potrivit preşedintelui, în Constituţie, achiziţionarea de terenuri agricole este condiţionată de cetăţenie, însă Parlamentul introduce o nouă condiţie, cea de reşedinţă. Astfel, conform acestei restricţii vor fi afectaţi peste 2 milioane de bulgari care locuiesc peste hotare.
În acelaşi timp, Svetla Bacivarova, şefa comisiei parlamentare pentru agricultură a precizat că emigranţii bulgari nu vor fi afectaţi pentru că fiecare dintre ei a avut cel puţin cinci ani de reşedinţă în Bulgaria înainte să plece din ţară. „Nu este vorba de ultimii cinci ani, ci de această perioadă, indiferent când a fost aceasta”, a spus ea. Deputata a mai adăugat că amendamentele nu sunt discriminatoare deoarece îi tratează absolut legal pe bulgari şi pe ceilalţi cetăţeni ai UE.
În ianuarie, Curtea Constituţională de la Sofia a anulat decizia parlamentului bulgar de prelungire până în 2020 a moratoriului cu privire la vânzarea de terenuri agricole către străini. Curtea a decis că aceasta intră în contradicţie cu Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeană (UE), care nu permite ca acest moratoriu să fie prelungit mai mult de şapte ani după intrarea ţării în UE. (agroinfo.ro)
———
Înapoi