cartofii din Harghita, pentru export

17.09.2013 18:20

Cultivatorii de cartofi din judeţul Harghita au primit cereri să exporte o parte din producţie în ţări ale Uniunii Europene, în contextul în care în zone ale Europei vremea a fost nefavorabilă, iar recolta obţinută este insuficientă. 

 Potrivit directorului Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, preţul cartofilor este mai ridicat decât anul trecut şi există cereri atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. Acesta a spus că ţările din care producătorii de cartofi harghiteni au primit cereri sunt Grecia, Italia şi chiar Ungaria, unde producţia este insuficientă.

 Torok Jeno susţine preţul la producător pe piaţa internă este de 1 leu pe kilogram, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul era de 65 de bani. În ceea ce priveşte preţul la export, acesta este de 250 euro pe tonă. 
 „Preţul este mult mai bun decât anul trecut şi avem speranţe că va mai creşte. (...) Este o producţie mai slabă şi în Germania, nordul Italiei, Slovacia sau Cehia şi de aceea creşte preţul. Vestea bună este că se cer cartofi atât pe piaţa internă, cât şi la export, în Grecia, Italia sau Ungaria şi avem producători pregătiţi pentru export”, a afirmat Torok Jeno. 
 Şeful DADR Harghita a precizat că în judeţ s-a recoltat, până în prezent, aproximativ 70% din suprafaţă, producţia medie fiind de 16 tone la hectar. El a spus că unii producători au scos şi doar nouă tone pe hectar, dar au existat şi parcele, unde s-a folosit tehnologie de vârf, cu peste 30 tone la hectar.  sursa: Agerpres