Centura municipiului Beius in dezbatere publica

08.02.2021 13:15

 Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor, a sustinut luni, 8 februarie 2021, o conferinta de presa avand ca punct principal de discutie centura ocolitoare a municipiului Beius.

 Presedintele Consiliului Judetean a anuntat ca timp de 2 saptamani  beiusenii, precum si toti cei interesati, pot face propuneri cu privire la amplasarea viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Beius, propunerea fiind in dezbatere publica. Dupa aceasta etapa, la finalul lunii februarie va fi emisa o hotarare de Consiliu Judetean urmand ca pana la sfarsitul lunii mai sa fie intocmita documentatia completa.

 Bolojan a vorbit despre cele 3 variante: una din anul 2010, in lungime de peste 27 de km si un pret estimativ de 150 de milioane de euro si alte doua variante de 6,4, respectiv 6,8 km in valoare de circa 30 de milioane de euro.

 Prima varianta, care ar ocoli Beiusul pe la Finis si apoi prin satele situate de-a lungul DN 76 catre Stei, nu prea este agreeata de catre presedintele Cj Bihor din 2 motive: 1,costul mare si 2, faptul ca aglomeratia si intarzierile din traffic nu se produc in satele din exteriorul Beiusului, ci in oras.

 Variantele 2 si 3 sunt oarecum asemanatoare, singura diferenta ar fi in zona fostului complex `Lana de aur` dinspre Nimaiesti, o varianta ar fi inainte de aceasta, iar cealalta dupa aceasta locatie.

  Bolojan a amintit ca zilnic dinspre Oradea intra in Beius circa 6 000 de masini, iar dinspre Beius spre Stei circa 4 mii. De asemenea, aglomeratia se face la intersectiile cu cele 4 drumuri judetene care se intalnesc in Beius: Rosia – Beius (cu un trafic de circa 2000 de masini zilnic), Curatele – Beius ( trafic de aproape 1000 de masini), Stana de Vale – Beius ( circa 1000 de masini) si Finis - Beius ( aproximativ 1000 de masini).