cererile pentru platile nationale pentru bovine

14.09.2013 08:56

 Cererile pentru platile nationale directe complementare (CNDP) pentru specia bovine pe 2013 vor fi depuse dupa ce Comisia Europeana (CE) va raspunde solicitarii Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) care vrea ca cererile sa fie vizate de asociatiile functionale si cu reprezentativitate nationala, pentru a elimina astfel de la plata primei exploatatiile care nu mai au nici un animal, ne-a declarat Claudiu Franc, presedintele FCBR.

“Asteptam un raspuns de la Bruxelles privind modul in care va fi certificata calitatea de crescator si modul de atribuire a sprijinului. Suntem intr-o situatie in care deja suntem ridicoli. Daca depunem pe vechea forma, vom avea in plata in jur de 1,6 milioane de vaci, in conditiile in care in Romania mai sunt 800 de mii de vaci. Trebuie sa gasim o formula ca sa reusim sa ii eliminam pe cei care nu mai au nici o vaca in curte. Cel care are o vaca va primi sprijinul, chiar daca a avut solicitare pentru zece vaci, dar cel care nu mai are nici o vaca, conform reglementarilor europene, avea obligatia sa isi declare inchisa exploatatia,  iar inchiderea exploatatiei duce inclusiv la pierderea primei. Ordinul de acordare a sprijinului este facut, asteptam doar acordul Comisiei, ca sa nu ne mai trezim ca acum doi ani, sa ne intoarca inapoi la jumatatea depunerii. In momentul in care vom avea aprobarea, se va face o solicitare de documente din partea asociatiilor, iar pe baza acestor documente, asociatiile care indeplinesc criteriile si demonstreaza ca pot sa certifice calitatea de crescator vor fi aprobate prin ordin de ministru”, a explicat presedintele FCBR.

Potrivit lui Franc, aceasta problema a fost discutata cu delegatia Comisiei Europene la finalul lunii iunie a.c., cand comisarul Dacian Ciolos a fost in Romania, iar raspunsul CE la solicitarea FCBR este asteptat pana la finalul acestei saptamani (13 iulie 2013), urmand ca mai apoi sa fie aprobat ordinul care reglementeaza acordarea CNDP, iar crescatorii de bovine sa poata depune cererile de sprijin, cel mai probabil dupa data de 15-20 iulie 2013.

“Din discutiile de pana acum cu ministrul Agriculturii a reiesit ca sprijinul pentru anul acesta va fi semnificativ mai mult si ca ne apropiem de 196 milioane de euro. Cu cat vom reusi sa eliminam de la plata mai multe exploatatii care nu mai au animale, cu atat sprijinul pentru cei care mai au animale va fi mai mare. Pana la urma, noi trebuie sa ne zbatem sa ii scoatem pe acesti impostori din plata”, a adaugat Claudiu Franc. (agrobroker.ro)