conferinta FAO la Bucuresti
03.04.2014 09:06
În perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, va avea loc cea de-a 29-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa şi Asia Centrală.
Tot atunci vor avea loc şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru agricultură a FAO, evenimente la care sunt aşteptaţi în jur de 350 de participanţi din 55 de ţări. „Tema principală a conferinţei FAO de la Bucureşti va fi legată de risipa de alimente în Europa şi Asia Centrală, dar şi de spijinirea fermelor de familie, mai ales că anul 2014 a fost declarat de FAO 'Anul fermelor de familie'. Rolul conferinţelor regionale este de a dezbate problemele existente în materie de alimentaţie, nutriţie şi agricultură pentru regiunea respectivă. Rapoartele finale care vor fi aprobate în urma dezbaterilor vor intra în discuţie în conferinţa globală FAO de la Roma, din anul 2015, care se ţine odată la doi ani. În perioada martie - aprilie, se desfăşoară toate conferinţe regionale pe cele patru regiuni”, a declarat Teodor Dosa, consilier pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii şi ofiţer guvernamental de legătură pentru FAO.
Conferinţa regională FAO este principalul forum şi organism de conducere care convine asupra priorităţilor comune în regiunea menţionată în domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului şi dezvoltării rurale. „Aşteptăm la Bucureşti în jur de 350 de participanţi la nivel de miniştri ai agriculturii, secretari de stat şi viceminiştri. Cred că vom avea participarea cea mai consistentă din ultimele 4 - 5 conferinţe regionale.Vor participa şi organizaţiile din interiorul ONU, iar Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta vor fi observatori. UE este inclusă ca o organizaţie, iar reprezentant va fi comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş”, a spus Dosa.
Conferinţa de la Bucureşti este structurată pe trei evenimente majore. În acelaşi timp, cu acest prilej vor avea loc manifestări conexe. Primul eveniment vizează reuniunea ONG-urilor şi a societăţii civile din 29 - 30 martie 2014, cel de-al doilea este sesiunea Comisiei Europene pentru agricultură a FAO, desfăşurată între 1 şi 2 aprilie, iar în cel de-al treilea, conferinţa propriu-zisă, programată pentru 2 - 4 aprilie, unde participanţii vor dezbate subiectele legate de tema centrală a evenimentului, respectiv risipa de alimente.
De asemenea, MADR va organiza, în perioada 1 - 3 aprilie, la Palatul Parlamentului, şi o expoziţie de produse tradiţionale româneşti şi de artizanat, unde vor participa 30 de producători români şi câţiva din Republica Moldova, iar pe 3 aprilie va avea loc o degustare de vinuri şi de produse tradiţionale. De asemenea, un eveniment conex va fi organizat, împreună cu Republica Moldova, privind sectorul viti-vinicol.
Pe 4 aprilie, în prima parte a zilei, participanţii la conferinţă vor efectua o vizită în judeţul Călăraşi, la trei ferme agricole (ferme de vaci, depozite şi silozuri de cereale).
FAO organizează conferinţele globale la Roma, unde sunt invitate toate statele membre FAO, iar cele regionale (Asia, Africa, Orientul îndepărtat şi Europa) în diferite locaţii pentru care ţările îşi depun candidatura.
România a mai organizat la Bucureşti, în anul 1976, cea de-a 10-a conferinţă regională FAO, tot pentru Europa şi Asia, ţara noastră fiind membră FAO din anul 1961. Costurile totale prevăzute pentru organizarea unui astfel de eveniment la Bucureşti sunt de două milioane de lei, însă reprezentantul FAO pentru România dă asigurări că această sumă nu va fi cheltuită în totalitate. sursa: Agerpres
———
Înapoi