conventie intre APIA si banci

30.07.2013 13:25

Convenţiile pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le semnează cu băncile pentru finanţarea agricultorilor sunt condiţionate, din acest an, de volumul creditelor acordate de bancă, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală, informează Ministerul Agriculturii printr-un comunicat de presă.

“Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită bancă de volumul creditelor acordate de banca în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite. În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene”, se arată în comunicatul MADR.

Potrivit sursei, în condiţiile în care absorbţia fondurilor pentru dezvoltare rurală se confruntă cu accesul dificil la credite şi în special dobânzi care descurajează potenţialii beneficiari, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a derulat consultări cu băncile care au durat circa un an şi în urma cărora a fost adoptat cadrul legislativ prin care se condiţionează participarea la schemele de finanţare din sectorul agro-alimentar.
“Astfel, MADR prin APIA semnează în fiecare an o serie de convenţii care permit agricultorilor să obţină credite în condiţii favorabile de la bănci în contul adeverinţelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăţi directe, plăţi pe suprafaţă din Pilonul II dezvoltare rurală, plăţi complementare directe din bugetul naţional pentru bovine, ovine şi sectorul vegetal, precum şi plăţi pentru bunăstarea animalelor”, menţionează comunicatul citat.
Agricultura beneficiază de plăţi europene şi subvenţii naţionale de peste 3 miliarde de euro anual. Potrivit MADR, rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală a ajuns la aproape 60% din 8,124 miliarde de euro.   (agroinfo.ro)