crescatorii de bovine vor eliminarea exploatatiilor care nu au animale

25.07.2013 15:06

Cererile pentru plăţile naţionale complementare directe (CNDP) pentru specia bovine pe 2013 vor fi depuse după ce Comisia Europeană (CE) va răspunde solicitării FCBR ca cererile să fie vizate de asociaţiile funcţionale şi cu reprezentativitate naţională.

Federaţia Crescătorilor de Bovine din România doreşte, astfel, să elimine de la plata primei exploataţiile care nu mai au nici un animal. „Aşteptăm un răspuns de la Bruxelles privind modul în care va fi certificată calitatea de crescător şi modul de atribuire a sprijinului. Dacă depunem pe vechea formă, vom avea în plată în jur de 1,6 milioane de vaci, în condiţiile în care în România mai sunt 800 de mii de vaci.

Cel care are o vacă va primi sprijinul, chiar dacă a avut solicitare pentru zece vaci, dar cel care nu mai are nici o vacă, conform reglementărilor europene, avea obligaţia să îşi declare închisă exploataţia,  iar închiderea exploataţiei duce inclusiv la pierderea primei”, ne-a declarat Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
 „Din discuţiile de până acum cu ministrul Agriculturii a reieşit că sprijinul pentru anul acesta va fi semnificativ mai mult şi că ne apropiem de 196 milioane de euro. Cu cât vom reuşi să eliminăm de la plată mai multe exploataţii care nu mai au animale, cu atât sprijinul pentru cei care mai au animale va fi mai mare. Până la urmă, noi trebuie să ne zbatem să îi scoatem pe aceşti impostori din plată”, a adăugat Claudiu Frânc. (agroinfo.ro)