critici la Legea vanzarii terenurilor

21.02.2014 09:48

 

  Prevederea din textul Legii vânzării terenurilor agricole, în varianta adoptată de Camera Deputaţilor în 18 februarie 2014, la cererea de reexaminare a Preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia vânzarea terenurilor la 30 de kilometri de frontieră (faţă de 20 km iniţial) nu se poate realiza fără avize speciale, va afecta şi mai mulţi proprietari de terenuri agricole din 19 judeţe de graniţă. În plus, principiul reciprocităţi ar putea ridica o problemă comunitară, pentru că legea română este restrictivă, susţin deputaţii UDMR Cseke Attila şi Kereskenyi Gabor.

 Deputatul UDMR Cseke Attila afirmă că Legea vânzării terenurilor agricole, în varianta adoptată de Camera Deputaţilor în 18 februarie 2014, la cererea de reexaminare a Preşedintelui Traian Băsescu, încalcă dreptul de proprietate al cetăţenilor, garantat de Constituţiei.

 Cseke a reclamat faptul că, dacă iniţial se prevedea o fâşie lată de 20 de kilometri, de-a lungul frontierei, în care nu se putea cumpăra sau vinde fără avize speciale, în urma sesizării preşedintelui Traian Băsescu, senatorii au extins cu 10 kilometri această porţiune de teren şi au inclus şi malul Mării Negre.

 „Am numărat: dacă pe formula iniţială de 20 kilometri, în Bihor erau terenuri extravilane a 101 localităţi, în urma creşterii acestei fâşii, sunt afectate 174 de localităţi. Per total, sunt 19 judeţe de graniţă”, a spus Cseke, citat de Agerpres.

 Noua lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole extravilane va afecta aproape întreaga suprafaţă a judeţului Satu Mare, susţine deputatul UDMR Kereskenyi Gabor.

Birocraţie prea mare şi prea multe avize

 Tot deputatul Cseke Attila a mai arătat că avizele obligatorii pentru aceste terenuri extravilane trebuie solicitate de vânzător, de la SRI, SIE, SPP şi Ministerul de Interne.

 Cseke a reamintit că UDMR a reuşit, în dezbaterea din comisie, să introducă precizarea că aceste avize specifice nu se aplică în cazul celor care beneficiază de dreptul de preemţiune; de asemenea, a reuşit să reintroducă avizul tacit al acestor instituţii după un termen de 20 zile.

 Conform deputatului UDMR, pe ansamblu, toate demersurile pentru cumpărare-vânzare sunt prea birocratice.

 De notat că dispoziţiile acestei legi nu se aplică înstrăinărilor între rude până la gradul trei, inclusiv.

Principiul reciprocităţi ar putea ridica o problemă comunitară pentru că legea română este restrictivă

În ce priveşte străinii, el a amintit că legea respectă principiul reciprocităţii: cetăţenii străini să poată cumpăra teren în România exact în condiţiile în care un cetăţean român poate cumpăra teren în statul respectiv. Doar că, a subliniat Cseke, legea română este restrictivă. (Agroinfo.ro)

Înapoi