despre fondurile mutuale

10.07.2013 16:42

 Posibilitatea de a-i ajuta pe cei care au avut culturile distruse de vremea nefavorabilă este crearea fondurilor mutuale, a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 Şeful MADR i-a asigurat pe fermieri că fondurile mutuale asigură ceea ce astăzi societăţile de profil nu asigură, respectiv grindină, îngheţ sau anumite boli. „Prin cea mai importantă realizare pe care aş sublinia-o eu, în acest an, în ultima şedinţă de Guvern din iunie, prin adoptarea acelei ordonanţe de urgenţă care crează cadrul legal pentru a se înfiinţa fondurile mutuale. După ce vom avea un fond mutual funcţional, fermierul nu mai are niciun fel de risc neacoperit, acel fond mutual venind în completarea societăţilor de asigurări şi asigurând ceea ce nu se asigură astăzi, anume grindina, îngheţul şi alte pierderi cauzate, eventual, de boli care apar în anumite zone”, a precizat ministrul Daniel Constantin.
 Acesta susţine că fondurile mutuale ar putea fi realizate până la sfârşitul anului. „Odată ce se va înfiinţa fondul mutual, şi există premise importante să se înfiinţeze până la sfârşitul acestui an, riscurile acestea sunt preluate de cotizaţiile fermierilor, contribuţiile statului membru, a României, şi de o contribuţie importantă care vine din fonduri europene. Un fond mutual este strict necesar într-un stat cum este România, unde aşa cum aţi văzut, condiţiile meteo nu au o anumită ritmicitate, ca să zic aşa, şi cred că fermierii au înţeles importanţa înfiinţării unui astfel de fond”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Sursa: Agerpres