despre impozitul agricultorilor
20.02.2014 21:21
Impozitul pe venit aplicat agricultorilor persoane fizice este „discutabil”, pentru că nu s-a ţinut cont de numărul de membri care participă la realizarea acestuia, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Astfel, s-ar putea ca agricultorul care are două hectare să aibă 10 membri în familie şi „când îi iei şi îi împarţi, o să vedeţi că nu mai ai ce impozita şi dacă până la urmă îi impozitezi, comiţi o nedreptate”.
„Eu cred că pentru o impozitare corectă ar trebui să se ia în calcul fiecare caz la nivel de primării. Nu poţi să îl impozitezi pe cel cu două hectare şi cu 10 membri de familie precum pe cel cu trei membri de familie şi 50 de hectare”, a explicat Baciu, citat de Agerpres.
Acesta a spus că LAPAR a avut o iniţiativă la Ministerul Finanţelor în care fermierii care deţin până la 10 hectare să nu fie impozitaţi, pentru că lucrează cu prestări servicii, iar aceşti agricultori nu îşi permit să îşi cumpere tractoare şi utilaje şi atunci costurile de producţie sunt mult mai mari, iar profitul mult mai mic.
„Am făcut propunerea ca până la 30 de hectare să se găsească o modalitate de a se stabili o anumită sumă fixă pe hectar ca impozit, iar de la 30 de hectare obligatoriu să aibă o formă juridică, în care să aibă o evidenţă fiscală”, a mai declarat Laurenţiu Baciu.
Preşedintele LAPAR susţine că această propunere este în prezent „în faşă”.
De asemenea, Laurenţiu Baciu susţine că impozitul pe norme de venit aplicat persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi agricole, introdus în 2013, nu şi-a atins obiectivul, iar din cei 600.000 de fermieri care urmau să fie impozitaţi, au fost taxaţi doar puţin peste 100.000 de agricultori, pentru că nu există cadastru şi mulţi nu sunt proprietari cu acte. (Agerpres)
———
Înapoi