Fermierii reiau greva foamei
18.08.2016 09:11Fermierul Costel Caraș, vicepreședintele Asociației Holstein.Ro, se simte disprețuit și păcălit în așteptările pe care le-a avut de la angajamentul luat de APIA, de ministrul agriculturii Achim Irimescu și chiar de primul ministru Dacian Cioloș.
Acest angajament viza plata subvențiilor pentru un procent de 95% din fermierii crescători de animale până la data de 15 august. O zi mai târziu, APIA a comunicat că a plătit, dar procentul, așa cum a fost calculat de fermieri, ar ajunge la 61%.
Fermierul anunță ziua de 18 august 2016 pentru declanșarea unui protest extrem, greva foamei, în fața clădrii Guvernului din Piața Victoriei din București. Protestul va începe la ora 11.
Mare parte din schemele de plată așteptate de fermierii români sunt acoperite din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR). Până să vină însă banii în România, tot de la bugetul național trebuie rezolvată plata subvențiilor și apoi banii sunt recuperați de la Uniunea Europeană după ce România este supusă unui audit făcut de Comisia Europeană. În paranteză fie spus, potrivit surselor noastre din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), de fiecare dată ieșim pe minus în urma auditului. Adică, primim mai puțini bani decât li s-au împărțit fermierilor. Cam așa stau lucrurile.
Singura schemă de plată care nu este decontată din fonduri europene este ajutorul național tranzitoriu, un ajutor acordat de la bugetul național, atât pentru fermele vegetale, cât și pentru cele de creștere a animalelor. Dacă celelalte scheme de ajutor sunt plătite în ritm de melc, cu această schemă de sprijin financiar lucrurile decurg dramatic. Banii vin cu țârâita și sunt așteptați de agricultori cu săptămânile.
``Nu, nu este o problemă cu banii! Ideea care este, sunt probleme multe în sistem. Deci, e o politică agricolă nouă și sunt tot felul de probleme și să fim sinceri, câți funcționari APIA au citit regulamentele europene?!
Din noiembrie, de când am venit eu ministru și până acum am plătit 1,76 miliarde de euro bani naționali, FEGA și FEADR la care se adaugă 200 și ceva de milioane de la AFIR. Deci, în total aproape 2 miliarde de euro am plătit de când sunt aici. Ce spune domnul Constantin (Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii n.r.) sau altul că e Guvernul zero e o prostie.
Deci, eu am plătit aproape 2 miliarde de euro. Am cifre aici și le pot pune la dispoziție. Pentru că eu am mai spus, prefer să mă înjure lumea că spun adevărul decât să mă înjure că mint. Că mi-au zis: domnule, ai spus ceva și s-a întâmplat altceva. Și mie, la rândul meu, așa mi s-a spus``, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru AGROINFO.
LISTA CU FERMIERII CARE VOR INTRA ÎN GREVA FOAMEI:
1. COSTEL CARAS
2. DUMITRU GRIGOREAN
3. IOSIF MUNTEAN
4. SORIN LIUT
5. PAUL CRISTESCU
6. SORIN MARCULESCU
7. MARCULESCU PETRICA
8. CHELCAN MARIAN
9. DANILA GABI
10. GEORGE HULENI
11. MANDA DANIELA
12. BODOC ANA
13. DINUT SORIN DANIEL
14. POPESCU IONUT GEORGE
15. RINCU ELENA ADELA
16. ZARESCU ION
17. DEMIAN DANIELA
18. TESANTE GHEORGHE
19. TONI ORBEANU
20. COTOI IONEL
21. RADU STELICA
22. BOLOGA COSTEL
23. BOLOGA CARMEN LACRAMIOARA
24. URSU DINU
25. SANDU DUMITRU
(Foto: facebook - pagina lui Costel Caras)
———
Înapoi