fermierii romani pe pierdere

Fermierii români vor încheia cu pierderi anul financiar 2012 - 2013, principala cauză fiind scăderea preţurilor la produsele agricole, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

 “Potrivit unei situaţii furnizate de Organizaţia europeană a producătorilor agricoli Copa - Cogeca, preţurile produselor agricole au scăzut în 2013 cu aproximativ 50% faţă de anul trecut, în timp ce producţia nu a crescut cu mai mult de 13%. Din acest motiv, fermierii români vor încheia anul financiar 2012 - 2013 cu pierderi”, a spus Laurenţiu Baciu.
 Potrivit Copa - Cogeca, în anul 2013 au fost cultivate cu grâu la nivel european 23 de milioane hectare, în timp ce în 2012 suprafaţa cultivată a fost de 22 milioane hectare. În ceea ce priveşte producţia medie, aceasta a fost de 5,8 tone la hectar în 2013, faţă de numai 5,4 tone în 2012.
 “În România, din cele nouă milioane tone de porumb care se produc în medie, numai jumătate intră în circuitul economic, restul cantităţii rămânând în gospodării pentru consumul populaţiei. Ca atare, numai aproximativ patru milioane tone de porumb trebuie luate în calcul pentru stabilirea impozitării, a plus - valorii şi a Taxei pe Valoarea Adăugată”, a mai spus Laurenţiu Baciu.
 Preşedintele LAPAR a subliniat, totodată, că după corecţia liniară plata europeană pe suprafaţă (la hectar) în 2013 va fi de 125 euro, la care se adaugă plata de la bugetul de stat, a cărei valoare se speră că va fi de 21 euro la hectar.   sursa: Agerpres