filme pentru Oscar

 Un număr record de 76 de țări sunt candidate la Oscarul pentru cel mai bun film străin în martie anul viitor, dintre care Franța, cu "Renoir" de Gilles Bourdos, în timp ce noi veniți își fac apariția ca Republica Moldova, Arabia Saudită sau Muntenegru, notează AFP.

 Academia de Arte și Științe Cinematografice, organizatoarea premiilor Oscar, a publicat luni lista celor 76 de filme prezentate comitetului de selecție. Acesta va reduce lista la zece candidați, înainte de a alege cele cinci filme nominalizate pentru valoroasa statuetă.

Franța, a cărei ultimă victorie în categorie datează din 1993 cu "Indochina" a lui Regis Wargnier, a ales să prezinte "Renoir", un film de Gilles Bourdos ce reconstituie ultimii ani din viața pictorului, interpretat de Michel Bouquet.

 Mai multe țări își încearcă norocul pentru prima dată, cum ar fi Republica Moldova cu "Toți copiii Domnului" /"All God's Children/ de Adrian Popovici sau Arabia Saudită, care a propus "Wadjda" al lui Haifaa Al Mansour, un film bogat recompensat în circuitul festivalurilor de film.

 Concurează de asemenea mai mulți realizatori prestigioși sau obișnuiți ai festivalurilor, printre care Wong Kar-wai /"The Grand Master", Hong Kong/, Paolo Sorrentino /"La Grande Bellezza", Italia/ sau Thomas Vinterberg /"The Hunt", Danemarca/.

 Iranianul Asghar Farhadi, al cărui film "A Separation" a câstigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011, este de asemenea în cursă cu "Trecutul" — premiul de interpretare feminină pentru actrița franceză Berenice Bejo la ultimul festival de la Cannes.

 A 86-a ceremonie a Oscarurilor va avea loc pe 2 martie la Dolby Theatre din Hollywood. Nominalizările vor fi anunțate la 16 ianuarie. AGERPRES