HRISTOS A INVIAT
20.04.2014 12:25
La Slujba Învierii, românii vin să ia lumina, pe care o duc apoi în casele lor. În această noapte se sfinţeşte pâinea numită paşti, fie sub formă de anafură sau anafură amestecată cu vin - în vestul ţării.
În Bucovina, această pâine, sub formă de prescuri, este adusă la biserică de femei, în Vinerea Marea, când se slujeşte Sfântul Maslu.
În tradiţia populară, se crede că ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase, ele vindecând boli şi protejând animalele din gospodărie. În dimineaţa primei zile de Paşti, copiii se spală pe faţă cu apă dintr-un vas în care s-au pus de seara un ou roşu şi un bănuţ de argint, astfel, spunându-se că, tot anul, copiii vor fi sănătoşi şi rumeni la faţă precum oul de Paşti şi curaţi ca argintul.
Cine moare în ziua de Paşti sau în Săptămâna Luminată va merge direct în Rai deoarece în această perioadă porţile Iadului sunt închise.
De Paşti cine merge la biserică pune în sân un ou roşu ca să fie totdeauna rumen la faţă.
Se spune că toţi cei care ciocnesc ouă roşii unul cu altul se vor vedea pe lumea cealaltă.
Cojile ouălor roşii nu se aruncă afară în ziua de Paşti pentru că se duce norocul.
Fetele mari şi flăcăii tineri se uită în apa din fântână când se întorc de la slujbă, ca să fie frumoşi tot anul.
Cine mânăncă în ziua de Paşti caş, va fi tot anul alb la faţă.
În ziua de Paşti e bine să se consume întâi carne de peşte sau de pasăre, pentru ca oamnii să fie iuţi ca peştii şi uşori ca păsările în anul ce urmează.
De o parte şi alta a pragului casei se pune o glie de iarbă verde ca să fie belşug în casă.
Usturoiul sfinţit în această zi împreună cu smirnă şi busuioc este folosit de fete ca să fie plăcute şi apărate de farmece. Usturoiul şi busuiocul acestea, semănate ca să se înmulţească, sunt bune de leac.
Cu lumânarea de la Înviere se înconjoară casa ca să fie protejată. Lumânările de la Înviere se păstrează tot anul şi se aprind pe timp de furtună, inundaţii, fulgere. (RTV.NET)
De PAȘTI, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.
Se spune că cei ce mor în duminică de PAȘTI sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungînd direct în rai.
De PAŞTI, este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Imbrăcămintea nouă , la fel ca şi apa , are un rol purificator.
În ziua de PAȘTI nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi cîmpul.
Un alt obicei spune că e bine să te speli pe faţă, tot in dimineata zilei de PAȘTI, cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.
În ziua de PAȘTI nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.
Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.
La masa de PAȘTI e bine să mănânci mai întâi un ou, căci se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi
peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.
Dacă prima persoană care îţi intră în casă de PAȘTI este bărbat, vei avea noroc tot anul.
Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după PAȘTI şi nu se strică, vei avea noroc tot anul. (b365.ro)
———
Înapoi