incalzirea globala

20.07.2013 11:49

 Incalzirea globala le da mari batai de cap politicienilor si oamenilor de stiinta. Cresterea nivelului oceanelor implica mari riscuri pentru planeta noastra si cheltuieli uriase ale tarilor amenintate de o asemenea situatie neplacuta.
 
In SUA, de exemplu, zone intinse din Florida ar putea fi sub apa in urmatorii zeci de ani, iar autoritatile din orasul New York cred ca vor avea nevoie de 20 de miliarde de dolari pentru a rezolva situatia inundatiilor, scrie Fox News. Chiar primarul Michael Bloomberg a propus construirea unui baraj care sa protejeze orasul de inundatii.
 Totusi, exista oameni de stiinta care sunt de parere ca Pamantul nu ar avea asemenea probleme in viitor. Ei nu par a lua in seama o estimare facuta intr-un articol aparut recent in revista "Nature Geosciences".
 Conform acesteia, nivelul apei pe glob ar urma sa creasca cu 2,1 metri in urmatorii 100 de ani. Din cauza unei asemenea estimari, tot mai multe voci din domeniu sustin necesitatea adoptarii unor masuri urgente in aceasta privinta.
 De asemenea, vremea tot mai capricioasa ne poate pune mari probleme in viitor. Un argument impotriva acestor ingrijorari il reprezinta cresterea nivelului apei la scara globala in trecut.
 Nivelul a inceput sa creasca incepand cu anul 1800, la sfaritul unei mici ere glaciare, spune expertul William Happer, profesor la universitatea Princeton. Statisticile din trecut sunt astfel luate ca argument pentru viitor.
 Un specialist NASA, Josh Willis, de la Jet Propulsion Laboratory, sutine ca apele oceanelor ar putea creste intre 91 cm si 1,21 m in urmatorii 100 de ani. Totusi, el tine sa precizeze ca o crestere de 2,1 metri nu este exclusa.
 Un alt specialist, Robert J. Nicholls, de la universitatea din Southampton, Marea Britanie, sustine ca nivelul apei va creste in mod accelerat in viitor, insa nu putem sti cu precizie la ce nivel se va situa cresterea. ( Ziare.com)

Înapoi