mai multa carne in 2013

10.02.2014 15:00

 

 În anul 2013, producţia de carne a României s-a majorat la toate speciile comparativ cu anul 2012, chiar dacă numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a scăzut la bovine, dar a crescut la porcine, ovine, caprine şi păsări, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

 Numărul total de bovine sacrificate a scăzut în 2013 cu 2,1%, până la 713.000 capete, iar greutatea lor în carcasă s-a majorat cu 17,1%, totalizând 113.241 tone. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate, cu 3%, cât şi al greutăţii în carcasă cu 2%.
 Potrivit INS, producţia de carne de porc a totalizat anul trecut 448.794 tone, în creştere cu 5,4%, iar numărul total de porcine sacrificate a crescut cu 13,4%, până la 5,419 milioane capete. În unităţile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,6%, respectiv cu 9,1%.

 Conform datelor INS, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1%. Producţia de carne a fost în 2013 de 76.599 tone, iar animale sacrificate au totalizat 7,190 milioane capete. Tăierile în unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 40,0%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 39,5%. Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut anul trecut faţă de 2012, cu 4,6% (241 milioane capete), respectiv cu 11,5% (381.481 tone). În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri cu 2% la numărul păsărilor sacrificate şi cu 4% la greutatea lor în carcasă.

 Potrivit INS, în perioada decembrie 2012 - decembrie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale de porci şi miei ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte. 
 

Înapoi