miei romanesti cautati de arabi
18.04.2014 13:08
Turcii, arabii şi italienii preferă mieii din Mărginimea Sibiului. Pentru carne, dar şi pentru lână, mieii româneşti sunt alegerea perfectă pentru străini, din punct de vedere al raportului calitate – preţ.
Mieii din Mărginimea Sibiului sunt şi în acest an o afacere rentabilă pentru turcii care cumpără atât carnea, cât şi lâna, dar şi pentru arabii care preferă să mănânce mieii cei mai graşi, în timp ce italienii aleg mieii cei mai mici, susţine Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de ovine şi caprine din judeţul Sibiu.
“Majoritatea mieilor de la noi merg la export. Şi eu sacrific numai dacă am cereri, în rest am şi înţărcat şi îi pregătesc pentru export. Crescătorii mari păstrează mieii pentru export. Depinde de miel, preţul pe kilogram este între 10 şi 15 lei la viu. Ţările arabe cer mielul mare, iar italienii mănâncă mielul mic”, explică Marcel Andrei. La Sibiu, oierii vând carnea de miel cu peste 20 lei/kg. “Asta pentru că sunt obligaţi să cheltuie cel puţin 40 de lei pentru fiecare miel cu transportul lui de la stână în piaţă şi mai ales cu tăierea într-un abator autorizat”, spune Marcel Andrei.
În ceea ce priveşte lâna, oierii care nu reuşesc să o vândă la turci sunt nevoiţi de cele mai multe ori să o ardă, pentru că în România, spun ei, nu au cui să o vândă. “Lâna se dă la export. La noi în judeţ sunt patru centre ale turcilor, care iau lâna la 20-22 de lei kilogramul. Lâna o iau turcii. Oamenii s-au învăţat şi o dau şi la preţul acesta, că nu au ce face”, spune doctorul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu.
Acesta susţine că din totalul de 380.000 de miei din judeţul Sibiu, doar 35.000 de miei se sacrifică în aceste zile, restul fie se păstrează, fie se exportă. Agerpres
———
Înapoi