modificari la Codul Silvic

18.06.2013 09:20

 Cea mai importantă modificare la Codul Silvic vizează interzicerea vânzării lemnului pe picior, a afirmat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

 „Modificarea majoră este aceea care ţine de interzicerea vânzării lemnului pe picior. Cu alte cuvinte, în România se va trece de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat. Aşa se întâmplă în toată Europa şi aşa trebuie să se întâmple şi în România”, a spus Lucia Varga, citată de Agerpres, după o întâlnire cu membrii Grupului Parlamentar PSD din Senat.

 În luna mai 2013, Lucia Varga declara că noul Cod silvic va fi modificat în mod radical, principalele prevederi fiind legate de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn şi de o gestionare mai bună a micilor proprietăţi. De asemenea, noul cod prevede detalii despre sprijinul acordat agenţilor economici pentru prelucrarea primară a lemnului în România, dar şi despre compensaţiile acordate proprietarilor care nu-şi pot exercita dreptul de proprietate în siturile Natura-2000.

 Între noile prevederi ale Codului silvic se află şi măsurile de încurajare a prelucrării lemnului în România, pentru că se doreşte să se aducă plusvaloare acestei resurse, creându-se, astfel, şi venit la bugetul statului, dar mai ales locuri de muncă.

 Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, citat de Agerpres, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 1990-2011 acoperă peste 366.000 hectare, fiind valorificaţi peste 80 milioane metri cubi de lemn, în sumă de peste 5 miliarde euro.  (agroinfo.ro)