PNDR trebuie simplificat

09.07.2013 16:36

 Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) trebuie simplificat, cu mai puţine măsuri, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgovişte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 Acesta a precizat că va avea, în acest sens, o întâlnire cu fermierii, la sediul ministerului.
 ''Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu toţi beneficiarii fermieri din toate domeniile de activitate: producţie vegetală, horticultură, zootehnie, în care vom pune, ca să spun aşa, pe masă, tot pachetul de măsuri pe care îl oferă politica agricolă comună reformată. Sunt foarte multe măsuri pe care statul membru le are la dispoziţie, din care trebuie să aleagă o parte dintre ele. Noul PNDR, din punctul meu de vedere, va trebui să fie mult simplificat, cu mult mai puţine măsuri decât a fost în actuala formulă 2007-2013'',a precizat Daniel Constantin.
 Acesta spune că, în acord cu fermierii, se va ajunge la un acord privind numărul de măsuri cuprinse de PNDR.
 ''Sunt, în momentul de faţă, discutate două variante, fie cu 15 măsuri, fie cu 11 măsuri. Sper să ajungem în acord cu fermierii la un număr final şi sper, tot în acord cu fermierii, ce măsuri vom implementa, pentru că fondurile nu sunt nelimitate, sunt fonduri chiar mai puţine pe dezvoltare rurală decât am avut în perioada 2007-2013'', a declarat ministrul Daniel Constantin.
 Referitor la Măsura 141, Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, ministrul Agriculturii susţine că trebuie înlocuită cu o alta care să asigure 15.000 de euro pentru investiţii.
 ''Pentru a înlocui Măsura 141, eu am spus că nu am fost de acord cu ea şi că nu o mai prelungim, dar venim cu alta mult mai bună (...). O măsură mult mai bună poate fi reprezentată de un ajutor simplificat, care se acordă o singură dată pe perioada financiară, de 15.000 de euro pentru investiţii (...). Este un ajutor unic pe care îl primeşte fermierul respectiv. Poate fi înlocuită în felul acesta pentru că eu cred că 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, nu a făcut altceva decât să prelungească agonia. Nu am reuşit cu fermele respective, cu gospodăriile respective să ieşim din zona de subzistenţă, semi-subzistenţă'', a precizat Daniel Constantin.
 Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, împreună cu directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, au participat, luni, la sediul Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 3 Sud Târgovişte, la semnarea unor contracte de finanţare aferente ultimei sesiuni pentru depunerea proiectelor de investiţii pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
 La finalul acţiunii, a fost susţinută o conferinţă de presă.   AGERPRES