productia de carne in Europa ar putea creste in 2014

30.07.2013 13:31

Perspectivele privind o situaţie economică mai bună şi preţuri mai mici la cereale ar putea genera o uşoară creştere a producţiei de carne. În aceste condiţii, conform previziunilor UE, producţia totală de carne ar putea ajunge la aproape 43,5 milioane tone în 2014, după doi ani consecutivi de scădere, atât la carnea de porc cât şi la carnea de vită. 

 În decembrie 2012, efectivul total de vaci al UE-27 era de 86,6 milioane capete, marcând o uşoară revenire, de plus 0,5%, faţă de perioada similară a anului precedent. Astfel, efectivul total de vaci a rămas relativ constant după un declin înregistrat timp de trei ani consecutiv. Aceasta a condus şi la o mică scădere sau chiar o oarecare stabilizare a disponibilităţilor interne de carne în 2013.
 Ritmul mai accelerat de creştere a producţiei de carne de pasăre este de aşteptat să încetinească, în timp ce producţia de carne de oaie va continua să scadă, după creşterea neobişnuit de mare din acest an.

În 2014, producţia de carne de vită ar trebui să crească, în urma recapitalizării efectivelor de bovine, în special a vacilor de lapte. Creşterea ofertei interne de carne este posibil să conducă la reducerea importurilor de carne, foarte aproape de nivelul din 2010. Aceasta într-un context internaţional în care disponibilitatea pentru export a crescut în America de Sud, unde refacerea efectivelor s-a făcut mai rapid. Exporturile de animale vii şi carne ale UE sunt afectate negativ de oferta scăzută şi de interdicţia introdusă de Turcia, din motive sanitare. 
 În 2014, pe seama creşterii producţiei interne de carne, importurile UE ar trebui să scadă uşor, la fel ca şi exporturile, ceea ce va fi în beneficiul cosumatorilor interni.   (agroinfo.ro)