program national pentru dezvoltarea parcurilor naturale

20.10.2013 20:09

 Parcurile naturale din țară cu potențial de dezvoltare turistică vor fi sprijinite, prin program național, să-și finanțeze studiile pentru lucrări de infrastructură, a declarat sâmbătă, la Oradea, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

 Invitată de președintele CJ Bihor, Cornel Popa, la o prezentare științifică privind localizarea surselor de apă în zona montană Padiș, pe care CJ Bihor vrea să o dezvolte "corect, protejând mediul și valorile naturale, nu haotic, precum este în prezent", după spusele lui Popa, Lucia Varga a declarat că ministerul intenționează să sprijine asemenea proiecte și în alte parcuri naturale din țară și chiar lucrează la un act normativ pentru dezvoltarea turistică în parcurile naturale prin care să se finanțeze proiectele de realizare a infrastructurii de apă și canalizare.

'Dorim să sprijinim promovarea proiectelor de realizare a infrastructurii de apă și canalizare, dar și de acces către zonele turistice și de punere în valoare a patrimoniului natural', a precizat, în conferință de presă, Lucia Varga. Împreună cu consilierul Viorel Lascu, se lucrează la un act normativ, astfel încât să se identifice zonele de patrimoniu natural care necesită aceste lucrări de infrastructură și să se creeze cadrul necesar pentru dezvoltarea turistică în parcurile naturale.

Ministrul Varga a mai spus că, după finalizarea actului normativ, îl va face public în perioada următoare, în program fiind cuprinsă desigur și zona Padiș, datorită potențialului turistic ridicat al Bihorului.

 Președintele CJ Bihor, Cornel Popa, l-a invitat sâmbătă, în conferință de presă, pe reputatul hidrogeolog Iancu Orășeanu, de la Universitatea din București, care a efectuat, în timp, numeroase cercetări în domeniul carstului, inclusiv din Munții Apuseni. Acesta a prezentat rezultatele studiilor sale privind harta hidrogeologică a Apusenilor și, particular, a bazinului închis Padiș-Cetățile Ponorului, cu posibilitățile de a crea aici un sistem de aducțiune a apei și canalizare. Profesorul universitar a arătat că există două izvoare capabile să asigure apa curentă în zonă, traseele acestora și a indicat și locul posibil al unei stații de epurare, știut fiind că legea apelor nu permite deversarea apelor uzate în apele subterane. De asemenea, a indicat și pârâul Bătrâna pentru deversare, având în vedere și acordul instituțiilor abilitate. AGERPRES

 

Înapoi