proiecte prin asociere

Din 2014, proiectele din agricultură bazate pe asociere, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurală, vor fi susţinute printr-un punctaj suplimentar şi vor fi finanţate cu prioritate, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa „Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”.

 „Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociază. Fie că vorbim despre Pilonul I, de plăţi directe, fie că vorbim despre zona de dezvoltare rurală, atunci când finanţăm proiecte care se scriu de către beneficiar, vom finanţa cu prioritate acele proiecte care se bazează pe asociere, pe activitatea de a lucra pământul în comun. Dacă vorbim despre dezvoltare rurală, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce înseamnă agricultură integrată, iar dacă vor fi activităţi multiple în agricultură - producţie, colectare, procesare, desfacere - acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea”, a afirmat ministrul Agriculturii.

 Acesta a apreciat că unele dintre problemele cu care se confruntă agricultura românească provin din „reticenţa oamenilor faţă de asociere”, din refuzul de a lucra pământul în comun. 
 Oficialul MADR a adăugat că se au vedere „anumite schimbări legislative pentru a determina oamenii să se asocieze ca să câştige mai mult”. „Poate, anul 2014, va fi un an de start din acest punct de vedere pentru că şi coplăţile directe care se acordă în agricultură, dar şi formele de sprijin pe care le acordăm de la bugetul de stat vin să stimuleze fenomenul de asociere”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 va fi structurat pe 13 măsuri mult simplificate faţă de cele 24 incluse în actualul program şi va avea alocată o sumă totală de 8,015 miliarde de euro.
 Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează "Investiţiile în active fizice" şi are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare şi infrastructură, iar cea mai mare sumă - 1,025 miliarde euro - este orientată către modernizarea fermelor.   sursa: Agerpres