reclama subfinantarea sectorului forestier
06.10.2013 22:39Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva alături de alte asociaţii de profil şi de mediu reclamă subfinanţarea sectorului forestier prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Proprietarii de păduri solicită sprijinul premierului Victor Ponta şi al Guvernului în stabilirea unui procent echitabil din fondurile ce urmează să fie alocate acestui domeniu prin noul PNDR.
În scrisoarea deschisă, adresată primului ministru, federaţia atrage atenţia asupra subfinanţării sectorului forestier şi inexistenţa subvenţiilor pentru păduri, în timp ce subvenţiile pentru agricultură sunt de 150 - 400 de euro la hectar pe an, considerând că un raport echitabil în alocarea financiară între cele două sectoare ar trebui să fie de 1 la 6, faţă de 1 la 76, în prezent. „Conform datelor de care dispunem în urma întâlnirilor ce au avut loc la nivel inter-ministerial (păduri-agricultură), fondurile ce urmează a fi alocate pentru păduri se cifrează la suma de 220 milioane de euro, pentru întreaga perioadă 2014 - 2020. Raportul este de 1 la 76. Suntem de părere că un raport echitabil în alocarea financiară între cele două sectoare ar trebui să fie de 1 la 6, în cel mai nefavorabil caz pentru pădure. Această alocare financiară ar furniza circa 2,5 - 3 miliarde euro pentru sectorul forestier pentru întreg exerciţiul financiar viitor al PNDR, fonduri absolut necesare pentru integritatea şi dezvoltarea folosinţei forestiere a terenurilor”, subliniază Federaţia Nostra Silva.
Federaţia subliniază că efectele subfinanţării şi lipsa accesibilităţii la masa lemnoasă în peste 30% din fondul forestier privează PIB-ul de un miliard de euro pe an. „Dorim să vă implicaţi în evitarea subfinanţării sectorului forestier, sector de importanţă vitală pentru economia rurală şi, în special, a zonei montane, a cărui componentă principală - pădurile - realizează importante funcţii de protecţie împotriva inundaţiilor şi eroziunii, asigură calitatea aerului, solului şi apei, conservarea biodiversităţii etc. Ieşirea sectorului forestier de sub spectrul subdezvoltării şi tăierilor ilegale este un deziderat strategic care nu se poate realiza în condiţiile nefinanţării acestui sector, corelat cu supraimpozitarea lui”, arată textul scrisorii. sursa: Agerpres
———
Înapoi