reduceri la subventiile foarte mari

30.09.2013 13:58

Parlamentul European, Consiliul de Miniștri și Comisia Europeană au căzut de acord să reducă subvențiile care depășesc suma de 150.000 de euro pe o singură fermă. 

 „Am putut finaliza reforma ca un întreg”, a declarat comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș. „Sper că putem trece acum la un vot formal în Parlament și Consiliu”, a adăugat acesta. 
La recenta întâlnire, negociatorii au căzut de acord să taie cel puțin cinci procente din plățile acordate fermelor, pentru sumele care depășesc 150.000 de euro. Tăierea subvențiilor individuale ar putea fi neglijată în țările care aplică plățile redistributive, respectiv utilizarea celor cinci procente din fondurile naționale pentru subvenții mărite, acordate pentru un anumit număr de hectare dintr-o fermă.

 Potrivit comunicatului CE, țările membre ale UE vor putea transfera 15 la sută din fondurile naționale alocate plăților directe către cele pentru dezvoltare rurală și invers, iar cele care primesc mai puțin de 90 de procente din media UE a plăților directe pot transfera chiar și 25 la sută din fondurile de dezvoltare rurală către bugetul de subvenții. 
 În viitorul exercițiu bugetar, plățile pe suprafață vor totaliza 277,9 miliarde de euro dintr-un buget final al PAC 2014 – 2020 de aproximativ 373,2 miliarde de euro în următorii șapte ani.  (agroinfo.ro)