restructurare in sectorul laptelui

26.09.2013 09:38

 România are nevoie de o accelerare a procesului de organizare şi restructurare a sectorului laptelui, pentru care noua Politică Agricolă Comună (PAC) oferă instrumente, dar trebuie să fie folosite, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare, Dacian Cioloş.

Cu privire la măsura de eliminare a cotelor de lapte în 2015 în UE, comisarul Cioloş susţine că va crea noi perspective pentru anumite regiuni producătoare de lapte care sunt performante, care au investit în competitivitate, dar poate să creeze probleme pentru anumite regiuni cu un sector al laptelui mai fragil din punct de vedere structural sau regiuni mai dificile, defavorizate. „Situaţiile pot să fie foarte diverse şi tocmai de asta trebuie să ne asigurăm că şi instrumentele pe care le avem la dispoziţie pot răspunde la aceste situaţii diverse”, a adăugat Dacian Cioloş.

 Comisarul este de părere că măsura este cunoscută de mai bine de cinci ani şi că, din datele care există la ora actuală, piaţa internaţională a lactatelor este în creştere, deci teoretic ar putea exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii. „Văd că în România se tot vorbeşte de eliminarea cotelor de lapte ca şi cum s-ar fi decis ieri. E decisă de ani de zile eliminarea cotelor de lapte, din 2007-2008 se ştie deja că cotele de lapte vor fi eliminate după 2015. Sigur, situaţia va depinde în 2015 nu numai de ce se întâmplă pe piaţa europeană, ci şi de cum evoluează lucrurile pe piaţa internaţională, pentru că este vorba de o piaţă deschisă. Aşa cum stau lucrurile acum, cu datele pe care le avem, cererea de produse lactate pe piaţa internaţională este în creştere, deci teoretic ar exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii. Doar că trebuie să fie o producţie competitivă pentru ca ea să poată să fie absorbită pe piaţă şi aici spuneam că situaţiile pot să fie diferite de la o regiune la alta în UE”, a apreciat comisarul european pentru agricultură.

 În ceea ce priveşte modul în care va fi afectată România de eliminarea cotelor de lapte în 2012, Dacian Cioloş susţine că efectul indirect ar putea fi ca producţia din alte state să o concureze pe cea a României pe piaţa internă. „România nu utilizează nici jumătate din cota de lapte care i-a fost alocată. Deci în România nu eliminarea cotelor de lapte este problema directă. Poate să fie o problemă indirectă, în sensul că eliminând cotele de lapte poate să existe producţie care să vină din afara României şi să concureze producţia din România. Şi acum se poate face lucrul acesta, doar că state membre care să zicem că ar putea produce mai mult acum sunt limitate prin cotă să producă mai mult şi să trimită lapte la export nu doar în România, ci şi în alte state membre”, a spus Cioloş în cadrul unui briefing de presă.

 Noua PAC oferă instrumente, dar trebuie să fie folosite şi de România
Dcaian Cioloş a subliniat că în ţara noastră „este nevoie de o accelerare a procesului de organizare şi de restructurare a sectorului şi aici noua PAC oferă instrumente, dar care trebuie să fie folosite de către România”. Este vorba despre „instrumente atât în ceea ce priveşte plăţile directe, prin posibilitatea de a le modula în funcţie de diferitele categorii de exploataţii agricole, şi aici pot fi date plăţi directe specifice pentru exploataţiile mici, pentru exploataţiile agricole din zonele de munte, se poate face la o adică chiar şi regionalizarea, se pot da eventual plăţi complementare pentru primele hectare, pentru a favoriza exploataţiile familiale. Deci aici trebuie făcute alegeri politic coerente în ceea ce priveşte utilizarea plăţilor directe şi în ce priveşte programul de dezvoltare rurală, în care România are posibilitatea să elaboreze un subprogram sectorial. Aşa cum s-a vorbit în ultima perioadă pentru sectorul pomicultură de exemplu, pentru restructurare, se poate gândi un subprogram sectorial pentru sectorul laptelui, care să vizeze regiuni specifice, de exemplu zonele defavorizate sau cele montane, sau să vizeze întregul sector al laptelui din România pentru a se finanţa investiţii, pentru a se finanţa modernizarea exploataţiilor agricole, pentru a se finanţa organizarea producătorilor sau achiziţia de tancuri de lapte”, a afirmat Cioloş.

 El a mai adăugat că există deja o decizie la nivel european luată de doi ani de zile care le permite producătorilor de lapte să se organizeze şi să negocieze colectiv preţurile şi cantităţile pe care le livrează fabricilor de lapte pe o anumită perioadă de timp, ceea ce ar putea să le asigure o anumită stabilitate şi vizibilitate. sursa: Agerpres