Sarbatoare - Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
21.11.2018 09:20Intrarea Maicii Domnului în Biserică (Praesentatio Beatae Mariae Virginis în latină), prăznuită an de an la 21 noiembrie, este a doua mare sărbătoare religioasă a lunii, după Sfintii Mihail si Gavril.
În țara noastră, în tradiția strămoșească, i se mai spune și Ovidenia, în popor are înţeles de „vedere, primă apariție, văz, vedenie”.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este asociată în popor cu simbolurile luminii. Aceasta aminteşte de momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.
În popor se crede că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică se deschid cerurile şi credincioșii cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. În unele locuri, în gospodăriile cu animale, capul familiei, înconjurat de rude, merge în grajd și ține un scurt discurs, urmat de o rugăciune rostită de toți cei prezenți.
Ortodocşii cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Se spune că toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate şi bucurii.
In aceasta zi se fac previziuni importante referitoare la oameni şi la vreme. Astfel, conform tradiţiei populare, dacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii. Dacă va ninge, vom avea parte de o iarnă grea. Atunci când în ziua praznicului este soare se spune că va urma o vară secetoasă.
De asemenea, se spune că este bine ca fiecare credincios să aprindă candela, iar focul să ardă în cămin toată noaptea.
Conform crestinorodox.ro, deoarece se crede că strigoii circulă fără opreliște, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunică, prin horn, cu exteriorul. Pentru protecția vitelor împotriva animalelor sălbatice se interzice orice activitate legată de prelucrarea lânii și pieilor de animale.
Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita. În tradiţia populară, se spune că în ziua de Ovidenie se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.(Sursa foto: crestinortodox.ro)
———
Înapoi