Schimbari aduse la Legea pietelor
29.06.2015 10:12
Dupa promulgarea Legii pietelor, tot mai multi producatori s-au aratat nemultumiti de prevederile acestui act normativ, cerand autoritatilor sa se tina cont si de parerea lor.
Astfel, au avut loc mai multe intalniti intre reprezentantii MADR si cei ai producatorilor agricoli, iar in urma discutiilor purtate, MADR a fost de acord sa emita un nou ordin prin care sa se aduca unele modificari Legii pietelor, asa cum au sugerat producatorii.
In noua forma, legea va prevede ca lista produselor pentru care se solicita emiterea carnetului de comercializare va cuprinde „toate produsele vegetale rezultate din culturi de camp, culturi in spatii protejate, plantatii, pepiniere, pasuni si faneţe, dupa caz, sau toate produsele si subprodusele de origine animala, sericicole, apicole, inclusiv animalele vii, conservele de fructe si/sau legume si/sau sucuri naturale, obtinute din fructele si/sau legumele produse de solicitant, dupa caz”.
O modificare importanta este si aceea care prevede ca titularul atestatului de producator poate solicita si eliberarea mai multor carnete de comercializare, in situatia in care sotul/sotia, rudele/afinii de grad I opteaza pentru vanzarea simultana a produselor proprii.
De asemenea, predarea zilnica/periodica a produselor proprii la centrele de colectare/preluare nu va fi considerata vanzare. Producatorul nu completeaza file autocopiative din carnetul de comercializare pentru fiecare predare, ci trebuie sa detina documentul de identitate si atestatul de producator.
Transportul produselor de la centrele de colectare/preluare la centre/fabrici de procesare sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii/procesarii/comercializarii, va fi insotit de documentele legale specifice transportului, precum si de avizul de insotire a marfii, mai prevede proiectul elaborat de MADR.
Documentul mai prevede ca minim 40% din totalul spatiilor de vanzare din piete rezervate exclusiv producatorilor agricoli persoane fizice pot fi ocupate de producatori PFA, II sau IF, care vand doar produse proprii. Mai exact, este vorba de producatorii agricoli organizati in baza OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF), care comercializeaza doar productia obtinuta in propria ferma/gospodarie si care detin Cod de inregistrare fiscala cu activitate principala cultivare/productie.
PFA-urile care vand atat produse proprii, cat si produse realizate de alte persoane nu vor beneficia de aceste spatii.
De asemenea, este clarificat ca pentru vanzarile zilnice de produse proprii in piete si targuri, producatorii nu trebuie sa completeze file autocopiative din carnetul de comercializare. Acest lucru se poate face numai la solicitarea cumparatorilor operatori economici. (agroromania.manager.ro)
———
Înapoi