se inchid fabricile de procesare a laptelui
19.11.2013 14:47Micii procesatori de lactate au început să-şi vândă fabricile la preţuri comparabile cu cele ale unor apartamente de lux din Bucureşti. În ultimii trei ani, numărul procesatorilor autorizaţi sanitar veterinar a scăzut cu aproximativ 40%.
Concurenţa din secorul lactatelor, o piaţă în stagnare în ultimul an, devine tot mai acerbă pe măsură ce multinaţionalele continuă să lupte promovându-se agresiv, dar şi prin diversificarea sortimentaţiei. Totodată, de peste graniţă intră prin intermediul marilor retaileri produse mai ieftine. Locul micilor procesatori locali este din ce în ce mai limitat, iar mulţi dintre ei nu mai fac faţă costurilor. În consecinţă, mulţi antreprenori aleg să îşi vândă făbricuţele la păreţuri tot mai mici.
În unele situiaţii, poţi cumpăra o fabrică de lapte la preţul unui apartament de lux din Capitală. “Fabricile se decapitalizează, iar preţul fabricilor scade. S-a ajuns şi la 250.000 de euro o fabrică”, a declarat pentrueconomica.net Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei din Industria Laptelui (APRIL). Potrivit acestuia, pentru antreprenorii din industrie a devenit mai ieftin să vândă materia primă (laptele) decât un produs cu valoare adăugată.
Spre exemplu, Lactocrist SRL, firma familiei Contiu din Sibiu, care produce de la brânză de vaci, la caşcaval, telemea şi brânză de burduf, îşi caută cu disperare cumpărător pentru fabrica din localitatea Cristian. După mai multe licitaţii eşuate, administratorul judiciar al societăţii aflate în faliment a scos la vânzare fabrica de procesare lapte (hală producţie – utilaje producţie) la un preţ de pornire de 271.800 euro. Preţul de evaluare al fabricii a fost de aproximativ 450.000 de euro. Înfiinţată în 2002, compania se dezvoltase în 2008 printr-o investiţie din fonduri SAPARD.(economica.net)
———
Înapoi