se reiau exporturile de carne spre China

19.11.2013 08:54

Producătorii şi agenţii economici români interesaţi de exportul de carne de porc şi taurine vii pe piaţa chineză vor putea exporta fără probleme după data de 25 noiembrie 2013, când se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013.

 „În data de 25 noiembrie se semnează protocoalele privind exportul de carne de porc şi taurine vii în cadrul în Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est. Odată cu semnarea acestora pot începe exporturile, dacă agenţii economici din România şi China şi-au armonizat condiţiile de export, respectiv tarifele şi cantităţile. Noi am armonizat certificatele, care de două săptămâni au fost deja expediate, respectiv câte 90 de certificate pentru fiecare tip de export, în fiecare punct de intrare în China. Noi le-am comunicat şi colegilor din ţară modelul de certificat de export ca să aibă cunoştinţă în cazul în care un agent economic din judeţul respectiv va face export în China”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

 Potrivit acestuia, până la finele acestui an vor fi armonizate şi certificatele pentru exporturile de preparate din carne de porc, din carne de vită, din lapte şi produse din carne de pasăre. „Cred că până la sfârşitul anului o să armonizăm protocolul şi certificatul de export pentru preparatele din carne de porc, pentru că noi le-am trimis deja colegilor din China. Cert este că se doreşte ca din România să fie importate absolut toate produsele din origine animală. Şi aici vorbim şi de carne de vită, de produse din carne de vită, de produse din pasăre, lapte şi produse lactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje”, a adăugat Mănăstireanu.  sursa: Agerpres