tancuri de racire a laptelui in fiecare comuna

28.11.2013 10:37

 Instalarea unor tancuri de răcire la nivel de comună oferă crescătorilor de animale posibilitatea de obţinere a unui venit zilnic şi sigur prin comercializarea laptelui, după 1 ianuarie 2014. În felul acesta, rezolvăm problema laptelui neconform, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul dezbaterii cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.

 „Guvernul a adoptat o hotărâre privind acordarea unui ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire la nivel de comună pentru cei care vor să se asocieze - şi mă refer la crescătorii care au între unul şi cinci animale. De la 1 ianuarie 2014, vor trebui să aibă un buletin de analiză cu normele de calitate a laptelui, o condiţie necesară pentru comercializarea laptelui. Vrem să le oferim şansa să aibă unde să ducă laptele respectiv şi să obţină în comună un sigur buletin de analiză şi nu mai multe. În felul acesta, rezolvăm problema laptelui neconform, dar cred că putem scoate la suprafaţă şi o cantitate de lapte care astăzi nu ajunge la consumatorii finali, nici la procesare şi nici la vânzări directe”, a spus ministrul Agriculturii.

Proiectul depinde de bunăvoinţa primarilor
 Potrivit şefului MADR, proiectul se poate implementa doar cu sprijinul primarilor, care pot explica cel mai bine crescătorilor de animale efectele asocierii. „Cred că nu putem să implementăm acest proiect fără sprijinul primarilor pentru că în luna aceasta şi în decembrie avem o activitate susţinută cu primarii ca să prezentăm proiectul acesta către cele 40.000 de gospodării la nivel naţional şi să-i convingem şi să-i ajutăm să înfiinţeze acele asociaţii de crescători. După aceea, au libertatea să vină cu tancul de răcire pe care vor să îl achiziţioneze, iar ulterior MADR va deconta facturile pe care le prezintă”, a subliniat Daniel Constantin.

 Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACR), Emil Drăghici, consideră că acest proiect este fezabil, însă ar putea exista o problemă legată de finanţare, pentru că asociaţiile nou create nu au, pentru început, venituri. „Consider că acest proiect este fezabil, iar noi administraţiile publice locale trebuie să ne implicăm în asocierea crescătorilor de animale pentru că este limpede că suntem mai puternici dacă acţionăm în comun. Inclusiv Uniunea Europeană este o asociere a unor entităţi, este limpede că trebuie să avem această educaţie pentru asociere. Prima problemă este legată, însă, de finanţarea acelui container care serveşte ca punct de colectare, pentru că acele asociaţii nu au venituri şi s-ar putea să mai dureze aici. Vom vedea cum se va face de la comună la comună”, a spus Emil Drăghici.

Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei. 
 Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună. sursa: Agerpres

 

Înapoi