urmarile defrisarilor ilegale

19.07.2013 16:35

 Direcţia Silvică Cluj a desfăcut contractele de muncă a şapte pădurari din judeţ, în urma unor controale care au vizat taierile ilegale de lemn. Alţi nouă pădurari au fost trimişi în faţa comisiilor de disciplină, cu propunere de desfacere a contractelor de muncă.
"Acei salariaţi care sunt şi vor fi găsiţi vinovaţi vor intra în comisiile de disciplină. Până acum s-au luat mai multe măsuri disciplinare. Astfel, la ora actuală au trecut de comisiile de disciplină şapte pădurari, cărora li s-au desfăcut contractele de muncă - doi de la Ocolul Silvic Turda, doi la Someşul Rece şi trei la Beliş. Mai sunt nouă pădurari în diferite faze la comisiile de disciplină cu propunerea mea pentru desfacerea contractelor de muncă", a declarat Dorel Oros, directorul Direcţiei Silvice Cluj.
 Potrivit acestuia, au fost depuse și şapte denunţuri penale faţă de şefi de ocoale silvice şi ingineri silvici. "Urmează să fie clarificat şi nivelul sancţiunilor pentru şefii de ocoale silvice", a spus Oros, citat de mediafax.ro.
 În urma controalelor efectuate în judeţul Cluj, începute în primăvara acestui an, au fost inventariaţi aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn taiati ilegal. Controalele vor fi finalizate în luna septembrie.
 Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat la jumătatea lunii iunie că a dat dispoziţie Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj să dea afară aproape 20 de pădurari şi şefi de ocoale silvice şi să le întocmească acestora denunţuri penale pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ. 
Varga a mai precizat că se vor face demersuri pentru verificarea activităţii foştilor directori ai Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar şi Dorin Ciucă, care "nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn".
 În urmă cu trei zile, Varga a declarat că Alba, Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea sunt județele cu cele mai întinse suprafete afectate de defrisari.
Ea a completat că sunt îngrijorări şi în cazul județelor Giurgiu şi Dolj: "Eu consider că reprezintă un semn de alertă şi tăierile din Giurgiu şi Dolj, unde avem suprafaţă de pădure între 6 şi 10% şi unde, fiind puţină, dacă mai şi tai, aşa cum s-a întâmplat în Giurgiu, aproape 40 de hectare, este alarmant. (sursa: yahoo news)

Înapoi