vremea fermierilor, in ianuarie

17.12.2013 13:39

 

 Pe ansamblu, în luna ianuarie 2014 regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului, iar local, în regiunile sudice şi sud-estice ale ţării sunt posibile temperaturi medii diurne ale aerului peste normele climatologice.

 Sub aspect pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de normalul perioadei în aproape toată ţara, exceptând zonele vestice şi centrale, unde se vor putea înregistra valori peste mediile climatologice.

Starea solului
 La sfârşitul lunii ianuarie 2014, aprovizionarea cu apǎ accesibilă plantelor de grâu de toamnǎ pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la scara întregii ţări.

Caracteristici fenologice
 În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Pe fondul scăderii temperaturilor minime ale aerului, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmin. ≤-10... - 15°C) ale plantelor, pe arealele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor. Totodată, în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, vor fi posibile reluări temporare ale proceselor de vegetaţie, în special la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă.
 Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrunzire şi înfrăţire, starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se pe ansamblu medie şi bună.   Culturile semănate după 20 octombrie 2013 se vor afla la răsărire şi formarea frunzei a treia, iar uniformitatea şi densitatea plantelor se va menţine medie spre slabă.
 Cultura de rapiţǎ va înregistra dezvoltarea aparatului foliar, pe întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. 
 În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus vegetativ, acestea fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la cerealierele de toamnă. sursa: ANM