vremea in aprilie

17.03.2014 14:05

 

 Luna aprilie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal în aproape toate zonele de cultură, cu excepţia regiunilor agricole din sudul ţării, unde valorile termice din aer se vor situa sub mediile climatologice.

 Regimul termic al solului la adâncimea de 5 cm se va încadra în limite optime efectuării semănăturilor de primăvară din prima urgenţă (lucernă, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof), precum şi declanşării însămânţării la cultura de porumb, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, îndeosebi din zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării.
 Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, pe majoritatea suprafeţelor agricole, acestea fiind în general semnificative din punct de vedere agricol. De asemenea, în sudul şi estul ţării, cantităţile de apă prognozate vor fi apropiate de normalul perioadei.

 În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, iar în sud-estul, local în sudul, estul şi vestul ţării se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, sudul Moldovei şi al Olteniei, izolat în vestul Banatului şi al Crişanei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi puternică.

 În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în aproape toate regiunile agricole, iar în zonele de câmpie din sudul ţării şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense, îndeosebi în zilele cele mai calde. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile de toamnă semănate în epoca optimă, iar în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va menţine medie şi slabă.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, precum şi alungirea paiului, la nivelul întregii ţări. Izolat, în zonele de câmpie se va putea înregistra începutul înspicării.
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar şi local, apariţia inflorescenţelor.
Soiurile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se vor afla în fazele de dezmugurire şi înflorire, precum şi local creşterea frunzelor. Speciile de seminţoase (măr, păr, gutui) vor parcurge înmugurirea, dezmugurirea şi izolat, apariţia butonilor florali.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie predominante vor fi fazele de „plâns”, înmugurire şi dezmugurire.

Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi) la speciile de câmp şi pomi-viticole.
• Definitivarea lucrărilor de semănat la culturile de primăvară din prima epocă.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%. ANM precizează că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv. Agroinfo.ro

Înapoi