vremea la inceput de septembrie

31.08.2013 11:13

Sub aspect termic, în acest interval 29 august – 04 septembrie 2013 va predomina un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 11...24°C, valori apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului. 
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 16...29°C, la scara întregii ţări. 
Temperatura minimă a aerului se va situa între 4...19°C, în aproape toate zonele de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni. 
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în prima parte a intervalului.

Caracteristici agrometeorologice 
În cultura neirigată de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine la valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din 
nordul Munteniei, Olteniei şi al Moldovei, sudul și vestul Transilvaniei, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare. 
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și izolat extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rezerva de umiditate din sol se va situa în 
limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, local în centrul şi sudul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole 
Ca urmare, ritmurile vegetative la speciile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de maturare la culturile agricole vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea/uscarea parţială a aparatului foliar al plantelor, precum şi fructe/boabe mici şi deshidratate. 
În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui se va afla la maturitatea deplină (30-100%) şi recoltarea, la nivelul întregii ţări. 
Din punct de vedere fenologic, la porumb predominante vor fi fazele de maturitate în ceară (70-100%) şi deplină (10-100%), precum şi recoltarea. 
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. 
Cultura de cartof va înregistra uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică. 
La pomii fructiferi şi viţa de vie din toate plantaţiile se vor semnala maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la varietăţile de sezon ajunse la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon; 
• Continuarea lucrărilor de arat pe terenurile eliberate de resturile vegetale şi aplicarea îngrăşămintelor organice, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului; 
• Pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm); 
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie. (agroinfo.ro)